جمعي از اساتيد دانشگاهي كشور در نامه اي به مقام معظم رهبري، چند پاره شدن سازمان ميراث فرهنگي و انتصاب مديران غيرمتخصص را آفت ميراث فرهنگي كشور دانسته و انتقاد خود را از وضعيت نابسامان اين تشكيلات اعلام كردند. جمعي از استادان باستان شناسي، فلسفه، تاريخ و صاحب نظران دانشگاهي كشور در نامه اي به مقام معظم رهبري خواستار آن شدند كه مسئولان و مديران ميراث فرهنگي با عنايت به نظرات مقام معظم رهبري در خصوص حساس بودن مسايل فرهنگي، از فروپاشي سازمان ميراث فرهنگي و وضعيت چندپاره آن جلوگيري به عمل آورده و نسبت به سنگر تاريخ و فرهنگ تمدن ايراني-اسلامي با مسئوليت و حساسيت برخورد كنند.
تخريب هايي پي درپي در حوزه ميراث فرهنگي و وضعيت نابسامان ميراث تاريخي - فرهنگي كشور مورد انتقاد اين صاحب نظران است. همچنين چند پاره شدن سازمان ميراث فرهنگي كه هم اكنون منجر به جدا شدن شماري از نيروهاي باسابقه از بدنه آن شده و به تدريج بيشتر مي شود نيز از ديگر موارد مطرح شده در اين نامه است.
همچنين در ماه هاي گذشته اساتيد دانشگاهي و باستان شناسان، انتقادهاي بسياري درباره كارنامه تشكيلات ميراث فرهنگي به خصوص در عرصه باستان شناسي وارد كرده بودند. مسئله پاسخگو نبودن اين سازمان و لزوم وزارتخانه شدن آن نيز يكي ديگر از دغدغه هاست. همچنين مسئله ادغام ميراث فرهنگي با گردشگري و صنايع دستي كه ماهيتي متفاوت دارند از ديگر مسايل مورد نظر كارشناسان است كه منجر به آسيب ديدن حوزه ميراث فرهنگي شده است.
در بخشي از اين نامه تاكيد شده است، انتظار مي رفت كشوري با چنين موقعيت و اعتبار تاريخي - فرهنگي در صيانت از سنگرهاي تاريخ و فرهنگ و مواريث مدني و معنوي خود شهره آفاق مي بود، اما متاسفانه مشاهده مي كنيم كه عملاگام به راهي نهاده ايم كه اينك در بي توجهي به مواريث فرهنگي و صيانت از آثار و محوطه هاي باستاني و ابنيه تاريخي شهره شده ايم. اين تصميم ناموجه و ناكارشناسانه نه تنها دست متجاوزان و سوداگران را در غارت مواريث فرهنگي، تخريب محوطه هاي باستاني و فروختن يوسف ميراث كشور در بازار مكاره سود و سودا گشوده تر مي كند بلكه نهايتا ميهن ما را در مواجهه با چالش هاي تاريخي، به شدت شكننده و آسيب پذير خواهد كرد.
اين اساتيد و كارشناسان ميراث فرهنگي در بخش ديگري از نامه خود تصريح كرده اند، انتظار مي رفت كه سازمان ميراث فرهنگي كشور نه فقط در زمينه صيانت و پاسداري و شناخت ميراث ايراني - اسلامي ما در درون مرزهاي كنوني كشور گام هاي بلندي بردارد بلكه در شناخت و پاسداري ميراث سترگ جهان ايراني و سرزمين هاي اسلامي نيز مشاركت فعال و پويا داشته باشد. اما اكنون نه تنها اين سازمان در راستاي تحقق اين اهداف گام برنمي دارد بلكه با تصميم ها و اقداماتي كه در پيش گرفته زمينه هاي تخريب و آسيب پذيري مواريث سترگ فرهنگ ملي و اسلامي و بشري نيز فراهم شده است. چند پاره كردن اين سازمان و انتصاب مديران غيرمتخصص از جمله آفت هايي است كه خصوصا طي سال هاي اخير گريبانگير مديريت ميراث فرهنگي كشور شده و آسيب هايي را بدان وارد آورده است كه ابعاد و زواياي خسارت بار آن در شرايط كنوني قابل ارزيابي نيست. در اين نامه تاكيد شده است، تسامح و تساهل در تصحيح اين امر خطير نه تنها تخريب و زايل شدن ميراث هزاران ساله كشور را به دنبال خواهد آورد و اقتدار و اتفاق ملي و مدني ما را در سطح جامعه جهاني خدشه دار و ناموجه جلوه مي دهد بلكه سبب از دست رفتن سرمايه هايي خواهد شد كه در آينده نزديك با پايان گرفتن منابع و ذخاير زيرزميني، مي بايست جايگزين آنها شود. اينك تصميمات جديدي بر مبناي استدلال هاي ناصواب در عرصه ميراث فرهنگي ايران به مرحله اجرا گذاشته شده كه تبعات آن نه تنها رسيدگي به وضعيت مواريث مدني و معنوي و محوطه هاي باستاني و يادمان هاي تاريخي ما را در كوتاه مدت بيش از اين تضعيف يا مختل خواهد نمود، بلكه در دراز مدت چه بسا تماميت ارضي و هويت ملي كشور را در معرض تهديد قرار خواهد داد. در پايان اين نامه خطاب به رهبر انقلاب خاطرنشان شده است: «وظيفه خود دانسته ايم در برابر اين حركت ناآگاهانه و تصميم ويرانگر كه تاسف و تاثر عميق و نگراني شديد ما را برانگيخته سكوت نكنيم و ناخرسندي خود را به استحضار مقام معظم رهبري برسانيم تا به مسئولان و متوليان امر دستور دهند در راستاي مصالح و منافع كشور از فروپاشي سازمان ميراث فرهنگي جلوگيري نمايند.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر